Kjøp av bolig – huskeliste


Den største andelen privatpersoner gjør sin største investering når de kjøper seg et hus. Hus og eiendom koster mange millioner kroner. Når du kjøper hus er det derfor viktig at du har en god oversikt over hva du gjør og lager en liten huskeliste. Huskelister har en tendens til å bli veldig lange. Her er en kort liste over punkter du må ta stilling til før du snakker eller søker banken om lån til huskjøp.

Egenkapital

Huskjøp er på en måte enkle kjøp. En kjøper legger inn et bud igjennom en megler til en selger av en spesifikk eiendom. De aller fleste kjøpere har vært innom banken på forhånd og fått et finansieringsbevis. For å få dette finansieringsbeviset ønsker banken å se eller få en bekreftelse fra deg om at du selv har midler til å være med i denne transaksjonen. I Norge er det slik at du må stille med penger selv for å kjøpe et hus. Transact hjelper kjøpe og selge, og sender deg gjerne informasjon om hvordan du kan løse egenkapitalskravet. Bankene krever at du stiller med 15% av kjøpes verdi i kontanter. Har du ikke pengene kan du spare opp, låne dem av familie eller få noen andre til å gi deg pengene mot at de er medeier i huset.

Betalingsevne

Evnen til å betale på huslånet er viktig for at banken i det hele tatt skal låne deg penger. Du som potensiell låntaker må betale for deg hver måned i mange år fremover om du kjøper deg et hus. Da er det viktig at du har evnen til å gjøre det. Banken sjekker din skattemelding, inntekt, arbeidssituasjon og gjeldssituasjon for å passe på at du faktisk har et inntektsgrunnlag godt nok til å dekke de månedlige kostnadene. Tommelfingerregelen er at gjelden din ikke overstiger 4-5 ganger din årlige inntekt. Tjener du 1 million kroner i året kan du maksimum ha gjeld på 5 millioner kroner. Da får du kjøpt deg noe ganske fint. Har du dermed studielån, billån og forbrukslån har du plutselig mye mindre igjen til et huslån.

 

Betalingsvilje

God inntekt og egenkapital er ikke nok for å kjøpe et hus med hjelp av banken i dag. Du må vise at du også kan betale gjelden din på andre lån. Har du et billån, eller andre regninger som du ikke betaler i tide, og noe blir sendt til inkasso slik at du får en betalingsanmerkning er det helt umulig for deg å få et lån. Betalingsanmerkninger viser banken at du ikke har evnen til å betale på gjeld du har, hvordan skal du da klare å betale på lån som du enda ikke har tatt opp?